duminică, 1 februarie 2015

SCRISOARE DESCHISA



Stimati si dragi  maramureseni,

           Va rog mult sa-mi acordati atentie doar cinci minute pentru a citi aceste randuri scrise din tristete dar totodata cu speranta in ajutorul dvs. si a Bunului Dumnezeu pentru rezolvarea unei mari probleme de interes general.
         Amplasarea megadepozitului de gunoi la Farcasa e o greseala  foarte mare,  pentru ca se distruge o zona curata,  ocolita pana acum de poluare. Problema deseurilor se poate rezolva si bine, cu adevarat in favoarea cresterii ecologice si dezvoltarii durabile, fara  a extinde poluarea in zonele ferite pana acum de acest cancer a civilizatiei noastre.  In lume exista foamete,  mor zilnic oameni de foame si de sete, 16.000 de copii mor zilnic de foame  si  e mare pacat ca in acesta conjunctura sa transformam un loc care poate oferi hrana intr-un megadepozit de gunoi.
        Cercetarile actuale si previziunile facute de organizatii si institutii de renume  mondial pe baza stiintei , arata clar ca dupa 2020-2025  lumea se va confrunta cu o mare  criza  a apei si a hranei, iar societatea va gasi mai avantajoasa economia locala, de proximitate,  asa ca avem datoria pentru generatiile viitoare sa le lasam sansa independentei fata de hrana si apa.  Maramuresul  face o mare greseala neavand grija de zonele strategice pentru asigurarea hranei macar cum are  grija de ariile protejate din munti.  
           Argumentul major, al maramuresenilor impotriva construirii  aici este  riscul anihilarii celei mai strategice zone a Maramuresului in obtinerea hranei, zona care ar asigura  mii de locuri de munca in agricultura ecologica ce gaseste aici in Lunca Somesului cele mai bune conditii de dezvoltare.  Este cunoscut faptul ca in perioadele de foamete care se abateau uneori peste tara aici la noi veneau multi cetateni din alte zone, scosi din satele lor de seceta si foamete, si aici la noi reuseau sa treaca  cu bine peste perioda critica.  Totodata se stie ca din zona noastra nimeni niciodata nu a fost silit de saracie sa  plece in tara la lucru, cum mergeau cei de peste Gutin sau Tara Oasului unde natura nu era asa darnica si pamanul nu era asa generos fiind zone de  munte si unde  nu se practica la scara intinsa  legumicultura, pomicultura, viticultura. La noi, mosii mei povesteau ca porumbul se face mai bine in anii cu seceta decat in anii ploiosi, dar pentru anii secetatosi mai ales in legumicultura lipsa apei era rezolvata prin irigarea din Somes.  Pamantul acesta, pe care mosii nostri      l-au iubit atat de mult,  amestecat  cu sangele lor cand a trebuit sa fie aparat, ne-a oferit de mii de ani tot ce aveam nevoie, ne-a oferit trai imbelsugat si multumire sufleteasca si niciodata munca lui nu a fost in zadar, ne-a oferit nu doar noua tot ce aveam nevoie ci si pentru pietele din Baia Mare, asa ca  e imposibil de acceptat ca acum sa fie amestecat cu gunoaiele unei civilizatii barbare.

            Nu se poate ca un loc care a hranit si a crescut Baia Mare sa fie folosit ca depozit de gunoi. Dealurile noastre erau grele de mere iar din lunca plecau zeci de masini incarcate cu rosii, castraveti, ardei, morcovi spre ILF Baia Mare. Pasunea unde se vrea depozitul asigura hrana a mii de vaci de lapte si tineret bovin asa ca nu se poate ca azi sa vina cineva si sa-si bata joc de aceste locuri  de aceste  lucruri care la nevoie  pot fi din nou. Nu putem accepta distrugerea viitorului comunitatii noastre. Tot mai mulţi cetăţeni sunt  extrem de îngrijoraţi şi foarte supăraţi în privința viitorului sumbru care ni se arată odată cu atragerea aici, peste voia noastră, peste voia majorității localnicilor, a viitorului megadepozit judeţean de deşeuri pe care autorităţile Farcasei vor să-l transforme ulterior într-un megadepozit regional de deşeuri menajere si industriale.  SUNETEM MINTITI SI MANIPULATI CA TOTUL ESTE ECOLOGIC  IN LOC CA ATATIA FUNCTIONARI PLATITI DIN BANI PUBLICI SA SE DOCUMNETEZE SI SA ALEAGA REZOLVAREA CORECTA LA PROBLEMA DESEURILOR.  E grav ca implementarea depozitului la Farcasa  are alt scop  si nu rezolvarea problemei deseurilor din judetul Maramures,  acesta fiind doar motivul si mijlocul prin care cei ce trag sforile  vor sa-si atinga scopul lor. Aparent, cei din conducerea Consiliului Judeţean Maramureş au găsit rezolvarea la problema deşeurilor, prin construirea depozitului ecologic de la Fărcaşa, dar la o analiză mai atentă se poate constata că de fapt acest megadepozit de gunoi construit aici la noi se va dovedi  mai mult daunator decat  util Maramuresului. Asa ca suntem datori sa spunem:"NU AICI  SI NU ASA !"   

Iată in detaliu argumentele noastre, ale multor locuitori din comuna Fărcaşa, împotriva construirii aici si asa  a acestui depozit aşa-zis ecologic de gunoi: 

                                    NU AICI :

       1. La Fărcaşa, zona nu este deloc potrivită pentru acest proiect pentru că aceasta nu apare printre zonele defavorizate şi nu există nici o arie de teren poluat de exemplu cu cianuri şi îmbâcsite cu metale grele; mă refer la cele peste 30.000 hectare poluate care există acum în Maramureş şi, respectiv, la cele 17 iazuri de decantare rămase în urma mineritului din ”epoca Ceauşescu”. Nimic din toate cele amintite nu se găsesc pe teritoriul comunei noastre. De aceea considerăm că în locurile deja poluate, unde viitorul depozit nu poate strica nici apa si nici solul mai mult, ar fi locul potrivit pentru realizarea acestui proiect.  Degeaba se insista ca  fundul celulor este izolat, s-a constatat ca in timp izolatia cedeaza si toxinele ajung in mod sigur cu timpul, in apa freatica. Aerul din comuna noastra este bogat in ioni negativi, un aer de statiune balneoclimaterica,  datorita  situarii tuturor satelor comunei intre padure si Somes, ori odata cu acest depozit aerul se incarca cu ioni pozitivi si toxine, bacterii, spori  care pot aduce mari problema de sanatate. 
                2. Mediului curat ocolit de poluare si capacitatea zonei comunei noastre de a produce si oferi in viitor apa si hrana trebuie aparate, ele reprezinta o valoare economica deosebita in conjunctura actuala care va fi vizibila dupa dupa 2025 cand se prevede o mare criza alimentara si a apei. La noi prezenta Somesului ce trece prin mijlocul hotarului, datorita posibilitatii reutilizarii irigatiilor, este o resursa ce tine de strategia de dezvoltare si la nevoie de supravietuire a judetului si tarii. Aici zona poate produce hrana proaspata, ieftina si de calitate, cat va curge apa pe Somes, pentru Municipiul Baia Mare si chiar pentru export. Este o mare greseala sa subestimezi si sa anihilezi aceasta calitate deosebit de valoaroasa cu amplasarea aici a unuia din cele mai mari depozite de gunoi din tara.
            3.Scopul atragerii depozitului de gunoi la Farcasa nu e doar necesitatea Consiliului Judetean de a rezolva problema deseurilor judetene, este de fapt interesul mafiei internationale a gunoiului care urmareste sa construiasca la noi un incinerator de deseuri. S-a lipit de interesul Consiliului Judetean si acum trage sforile si doreste sa faca proiectul pentru scopul ei. Materializarea  depozitului judetean aici, e prima conditie pentru atingerea scopului lor. De aici e simplu fiind ca vor promova proiectul  " zero waste landfill"  sau "zero deseuri la groapa" ceea ce e un fals zero waste, fara sa le pese de sanatatea mediului si implicit a oamenilor.
         4.Daca prin absurd acest proiect s-ar materializa  sub forma pe care o vor acum, va dati seama cat vor trebui sa plateasca cetatenii din Viseu si Borsa pentru transportul deseurilor compostabile la Farcasa??? Oare nu-i absurd asa ceva din moment ce iata, judetul Ialomita are 24 platforme de compostare iar firmele de salubritate nu jupoaie cetatenii de bani, deseurile compostabile fiind de fapt o importanta resursa care se reintoarce in natura sub forma ingrasamantului organic rezultat in urma compostarii. Compostul obtinut  prin selectarea automatizata nu se poate folosi in agricultura, iar la Farcasa ar ajunge  rezidualele deci ceea ce e mai toxic. 
        5. Distrugerea mediului la Farcasa, lucru care nu se recunoaste va atrage dupa sine cheltuieli mult mai mari care vor fi suportate tot de maramureseni si in plus sunt toate sansele ca  Farcasa sa devina in scurt timp o comuna defavorizata si nimeni nu a calculat cine pierde si cine castiga in acest caz. Peste tot in lume in comunitatile din apropierea acestor investitii valoarea proprietatilor scade, cetatenii neputand vinde sa-si cumpere in alta parte In mod sigur vor solicita despagubiri, iar CE a comunicat ca Guvernul nostru va raspunde si va plati  despagubirile  la nevoie, deci tot de la noi.
         6. Nimeni nu a facut un calcul economic sa estimeze cat ar castiga judetul daca acolo pe pasunea cu izvoare unde vor sa faca proiectul megadepozitului de gunoi s-ar implementa alte proiecte care se potrivesc zonei, cum ar fi un sat ecologic pentru familiile care locuiesc in locuri poluate imposibil de ecologizat cum sunt cele poluate de la minele de uraniu, din Repedea si alti cetateni fara adapost deasupra capului. Sau cat ar castiga judetul daca acolo ar fi infiintate livezi de nuc, mar, par, cires, castan comestibil, etc, sau plantatii de catina, coacaz, mur, levantica, etc.? Sau ferme de  cresterea animalelor, culturi de plante medicinale, etc. Cine a facut un calcul cat ar pierde Maramuresul daca s-ar ajunge ca mafia straina sa-si atinga scopul si sa construiasca instalatia de ardere? Absurd nu?  Rog mult autoritatile sa se documenteze si sa observe cat de daunatoare sunt aceste proiecte, ingroparea si arderea deseurilor mai ales in zonele agricole.
Este falsa  afirmatia primarului Stegeran ca  aceste investitii favorizeaza infiintarea fermelor agricole. In Franta si Irlanda sute de ferme au fost inchise datorita poluarii si toxinelor regasite in produse si subprodusele animalelor crescute in apropierea  acestor investitii.   
          7. Chiar daca efectele negative ale depozitului de gunoi nu ar influenta asupra intereselor judetene, totusi efectele asupra cetatenilor din comuna Farcasa, asupra sanatatii mediului, apei freatice, aerului, solului, asupra plantelor si animalelor  sunt suficiente pentru a intelege ca acest proiect nu ne foloseste ci ne aduce doar proiecte mai urate si in final boala si mari probleme. Prin APIA se asigura subventii pentru fiecare arie de pamant inierbat pentru prevenirea incalzirii globale si firesc ca atmosfera noastra  mai pierde ceva daca in loc de pasunea si paduricea de la Farcasa vor apare betone si mediu poluat pe veci.
       8. Judetul nu are nevoie de acest depozit de gunoi, baimarenii nu au nevoie de acest depozit aici, din cat il cunosc pe Dl. Catalin Chereches si pe unii din consilierii municipali eu cred si stiu ca nu vor accepta  debarasarea deseurilor din Baia Mare,  intr-o zona care a crescut si hranit orasul de cand se stie. Cetatenii pot sa faca ei selectarea propriului gunoi si sa nu se lase pacaliti de cei care vor sa-i jupoaie de bani pentru ca-i scapa de gunoi.Nu e greu sa-l sorteze de la inceput in trei categorii: reciclabil, compostabil si rezidual. Pentru reciclabil si compostabil, cetatenii nu ar trebui sa plateasca pentru ca reciclabilele si compostabilele inseamna resurse nu deseuri. Plata se va face doar pentru deseurile reziduale care in timp trebuie sa se reduca si sa tinda la 0.
       9. E foarte grav ca acest depozit a inceput cu strangerea de semnaturi pentru groapa de gunoi a comunei, apoi din doua depozite de gunoi in judet a  ramas valabil doar cel de la noi iar acum observam ca UAT Farcasa vrea sa maximizeze investitia in Centru Regional de depozitare deseuri si in plus pe siteul Administratiei Nationale a aparut pe langa  deseurile menajere si cele industriale.    
                                                  NU ASA

         Solutia corecta la problema deseurilor este proiectul zero waste. 
         Zero waste este un proiect etic, eficient si vizionar pentru a ghida oamenii in schimbarea stilului de viata si practicile lor sa imite ciclurile naturale durabile. Zero waste inseamna proiectarea si gestionarea produselor si proceselor pentru a evita in mod sistematic si elimina volumul si toxicitatea de deseuri si materiale, de a conserva si a recupera toate resursele, pentru a nu le arde si a nu le ingropa. Zero waste inseamna : reducerea, reutilizarea, reciclarea si compostarea deseurilor  si nu arderea si ingroparea lor. Implementarea Zero waste va elimina toate evacuarile de teren, apa sau aer, care sunt o amenintare la adresa sanatatii mediului, oamenilor, animalelor si plantelor.
        In urma implementarii acestui proiect au de castigat atat cetatenii pentru ca nu vor plati pentru deseurile reciclabile si compostabile ci doar pentru deseurile reziduale  dar mai ales societatea. Stim cu totii ca obtinerea  materiei prime inseamna decimarea muntilor, defrisarea padurilor, pentru prelucrarea careia  trebuie gaze  obtinute  adeseori prin otravirea pamantului. Dar reciclarea va diminua necesarul de materie prima iar compostarea  va readuce in sol materiile organice fara a dauna mediului.

             In incheiere va rugam din suflet, nu ne distrugeti  zona,  nu va distrugeti cea mai potrivita zona a Maramuresului pentru obtinerea  hranei,  pastrati Lunca Somesului curata pentru locuri de munca in aer liber, locuri de munca mult mai placute care aduc sanatate, fata de cele din industria extractiva si combinatele de prelucrarea minereurilor. 
      


                                                             Cu multumiri, 
                                                                             Emilia Bura

                                                                              

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu