miercuri, 10 august 2011

PROIECTUL PARCUL ARMONIA

                                                                                         Hai sa ne impacam cu padurea !



                     
                                                  PROIECT:   PARCUL ARMONIA  PADURII


                         Proiectul consta  in infiintarea unei colectii vii de arbori de padure din speciile si subspeciile de arbori din tara noastra ori s-au aclimatizat la noi pe o suprafata de trei hectare.
 Parcul va avea forma unui stejar ce-si desfasoara coroana formata din grupuri de arbori din specii si subspecii de arbori, ramurile lui constituind aleile parcului ( aleea teiului, paltinului, bradului, mesteacanului, pinului, salcamului etc.) 
                         Impacarea cu mediul este problema stringenta atat pe plan mondial  dar  mai ales aici la Baia Mare              
                         Stiind ca nu putem fi stapanul naturii ci partenerul ei, constientizand importanta “plamanului verde al Terrei” si necesitatea de a intelege acest lucru de toata lumea trebuie urgent sa facem fiecare  concret ceva , (plantarea unui copacel) din dragoste si respect nu numai fata de oameni si animale ci si fata de speciile din regnul vegetal, mai ales fata de padure  fara de care nu vom putea stopa schimbarea climatica. Cu cat mai repede incepem cu atat mai bine. Suntem optimisti si siguri  ca o putem rezolva cu placere intrucat foarte multi  cetateni ai Baii Mari vor venii  luindu-si de mana fiul sau nepotelul sa planteze un copacel pe care apoi il vor vedea cum creste, acela fiind copacelul lor sau copaceii lor, pe care il vor adopta.. Oamenii vor avea  grija initial de copacei si ulterior copaceii vor avea grija de puritatea mediului si implicit noi, de sanatatea noastra.
                        Fiecare voluntar va oferi timp si energie dupa posibilitatile sale.
                        Proiectul PARCUL  ARMONIA,  pe langa efectul  binefacator  adus de fiecare padure prin absorbtia CO2 si eliberarea  oxigenului, va avea si un efect de relaxare, recreere  dar mai ales se doreste obtinerea unui  efect educativ,  de largirea orizontului cunoasterii si stimularea sentimentelor pozitive pentru  a reface si pastra mediul curat fara care nu e posibila mentinerea sanatatii.
                        Puietii de arbori, vor fi plantati  in mod sistematic si coerent constituind o colectie vie, grupurile de 10-30 arbori din fiecare specie sau subspecie vor fi  delimitate de alei ce vor purta numele grupurilor respective ( aleea Teiului, Stejarului, Mesteacanului,Artarului, Arinului, Salcamului,Bradului, etc.)  Fiecare grup va avea o tablita cu denumirea populara, stiintifica si 20-30 cuvinte despre specia respectiva. Astfel  vom imbogatii cunostintele si vom starni curiozitatea de a sti mai mult despre importanta lor individuala ca specie dar mai ales de importanta lor generala ca padure.
                      La intrarea in parc ne va intampina  un monument inchinat tuturor speciilor de plante, animale, fiinte umane disparute prematur de pe pamant din cauza greselilor umane.   Un monument din lemn  inspirat din  “Coloana infinitului” si  scara vietii, adica spirala ADN-ului. Monumentul  simbolizeaza aspiratia spre perfectiune a omului care  stie ca peste 95%  ADN-ul, samburele vietii este identic atat regnului vegetal, animal  cat si omului. Stiind ca suntem atat de asemanatori si inruditi in minunea vietii  cu firul de iarba, cu copacelul sfios ce-l vom planta cat si cu fiarele din adancul padurilor dar mai ales atat de asemanatori si totusi atat de diferiti noi intre noi oamenii ESTE NECESAR ACEST MONUMENT  sa intelegem ca  avem datoria sa avem grija de tot ce ne-a lasat Bunul Dumnezeu pe Pamant. Sa  intelegem ca avem datoria fata de urmasi sa facem lumea mai frumoasa macar plantand  un copacel.
                 Pe scurt MONUMENTUL VA FI O CHEMARE LA ARMONIE INTRE  INTRE NOI OAMENII, INTRE  NOI  SI NATURA, INTRE  NOI  SI  DUMNEZEU.       
                Aleile, adica spatiile dintre grupurile de arbori, vor fi asemanatoare celor naturale, din padure,    din loc in loc cate o banca si ” o masa a tacerii “ din butuci si ramuri IN STIL RUSTIC, dar prezenta cosurilor de gunoi  va aminti ca suntem totusi intr-un parc. De asemenea vor exista  acele tablite cu texte pentru fiecare grup de arbori ce va colora in favoarea stiintei  parcul nostru.
                     Parcul creat va fi un loc recreativ, de incarcare a bateriilor, o alternativa  de petrecere a timpului liber, un loc unde educatia non-formala, educatia permanenta isi fac simtita prezenta.                       
                      Multa lume ar dori sa aiba posibilitatea de a simti ca face un lucru bun, ca face ceva pentru a stopa schimbarile climatice ce ameninta sanatatea si echilibrul vietii asa ca acum vor avea si vom avea posibilitatea sa facem printr-un lucru mic, plantarea unui copacel, un lucru mare atat de necesar, nasterea unei paduri parc. Printr-o foarte buna popularizare a proiectului, a actiunii de voluntariat prin mass media cetatenii vor raspunde prezent, de la mic la mare, ( exista cetateni care asteapta posibilitatea de a planta un copacel stiind ca cine nu creste un copil si nu planteaza cel putin un pom nu este un om adevarat) si prezentandu-se inca din aceasta toamna si in cursul primaverii 2012 oferind cateva ore de voluntariat pentru  Parc.
              Dupa  identificarea terenului unde va fi  constituita colectia si  intocmirea planului de situatie,
prin consultarea unui arhitect peisagist  vom proceda la  proiectarea propriu-zisa a calectiei. Toata munca se va desfasura cu voluntari, dupa confirmarea castigarii unui grant necesar pentru cumpararea de puieti de arbori se va demara inca din aceasta toamna actiunea si vom incepe sa sapam prin voluntariat gropile necesare.  Sapatul vrem sa se faca manual pentru a fi intr-o armonie totala cu mediul, (nici la sapatul gropilor nu poluam consumand carburanti ce pot fi economisiti.) cetatenii isi vor petrece cateva ore din timpul liber practicand cel mai eficient sport al zilei : sapatul gropilor pentru puieti si amenajarea parcului.                   
                  Beneficiarii acestui proiect ar fi in primul rand copiii si tinerii si implicit intrega comunitate.
                  Proiectul este necesar, vital sa se materializeze lucru ce poate atrage numai efecte pozitive.
                  Parcul  adoptat de cetateni va deveni in timp un important punct turistic  contribuind in acelasi timp la purificarea aerului, solului, apelor. 
                  Un fapt nou care vine sa sustina materializarea acestui proiect este credinta a tot mai multe persoane in copacoterapie.
                  Credinta ca arborii au unii energie pozitiva, altii energie negativa. Spre exemplu, energia pozitiva este proprie mesteacanului, stejarului, pinului, catanului, artarului, teiului, frasinului, salciei. Acesti arbori ne alimenteaza cu energia lor vitala, dind sanatate organismului uman.
                 Arborii cu energie negativa sint plopul, plopul tremurator, bradul, platanul, malinul, arinul. Acesti arbori absorb energia din corpul omului si, o data cu ea, extrag si durerea, eliminind din organism energia daunatoare.
                Toti acesti arbori care vor putea oferi energie pozitiva sau absorbi pe cea negativa vor putea fi gasiti pentru  transfer de energie doar in Parcul Armonia, fiecare specie ameliorand o anumita boala.
                 Prezenta persoanelor suferinde de diferite afectiuni, prezenta pensionarilor pentru plimbare in parcul Armonia  va oferi  incarcarea cu energie pozitiva, si eliminarea energiei negative deci  refacerea  sanatatii si prin alte mijloace mai putin cercetate, mai putin stiintifice, dar care prin autosugestie pot vindeca.
               Colaboratori pentru implementarea acestui proiect  ar putea fi:  Agentia de Protectia mediului Baia Mare, Primaria Baia Mare, Directia  de silvicultura Maramures, Inspectoratul Scolar Maramures si mass media locala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu